Va propun azi o reteta de suc de rosii pe cat de simpla pe atat de gustoasa si sanatoasa. Daca aveti drum prin piata si mai ales daca gasiti sa cumparati rosii de gradina, de la agricultori, rosii care nu au crescut pe soluri tratate chimic, atunci din cateva kg bune puteti obtine un suc delicios pe care sa-l folositi cu placere iarna, ca atare sau in diverse preparate culinare.
Cum, in cazul meu nu a mai fost nevoie sa dau o fuga pana la piata, am cules din gradina proprie un lighenas de rosii si m-am apucat de treaba.
Pentru inceput, spalam foarte bine rosiile, le curatam si le taiem cubulete. Acum ramane la aprecierea fiecarei gospodine ce metoda de lucru isi alege. Cum timpul meu e intotdeauna foarte limitat (din cauza celor doi pitici voinici :), am ales sa dau rosiile la robot. Daca faceti ca mine, puneti rosiile terciute intr-o sita si stoarceti bine pana va raman doar pielitele, exact la fel ca si cum le-ati da prin masina de facut suc. Puneti sucul rezultat intr-un ceaun de tuci, la foc mic si amestecati din cand in cand pana cand ajungeti la consistenta dorita. Daca sucul vi se pare prea acru (rosiile nu au fost toate bine coapte) puteti adauga o lingura sau doua de zahar la toata compozitia, dar eu va recomand mierea ( e mult mai sanatoasa, mai ales daca se vor delecta si copii din el...). Intre timp puteti face o combinatie de plante aromate pe care sa le adaugati la fiert. Eu am folosit cimbru, leustean, busuioc, frunze de telina si facultativ un praf de sare si piper. In momentul in care stingeti focul, scoateti si frunzele aromate si aruncati-le.
Sucul se toarna apoi fierbinte in sticlele spalate si uscate intre timp, care se inchid ermetic si se depoziteaza la caldura pana a doua zi. In mod normal nu mai e nevoie de o sterilizare ulterioara.
Yummi, yummi, o bunatate, ce mai...mai ales cand vine vorba si de o pizza de casa...!
Daca v-am facut pofta, il gasiti si aici !
2 comentarii:
Seamana foarte bine cu ce imi aduc aminte din copilarie, adica modalitatea pe care o folosea bunica. Cu singura deosebire ca ea avea o masina speciala pentru suc de rosii, care semana cu o masina de tocat. Facea cam 100 de sticle o data si le punea pe toate, fierbinti, intr-o patura sau mai multe, bine bine invelite, peste noapte. Dupa 24 ore le descoperea, le lasa sa se raceasca si le ducea in pivnita. Se pastrau fara probleme pana la Pasti.
Da, exista aparatul acela special pt suc de rosii cu care eu sunt in "razboi" mai demult, de aceea prefer robotul :)
Trimiteți un comentariu