Uleiul de cocos




Unul dintre cele mai exceptionale daruri ale naturii, uleiul de cocos este uleiul cunoscut inca din vechime pentru beneficiile sale multiple precum ingrijirea parului, a pielii, alunga stress-ul, mentine nivelul optim al colesterolului in organism, adjuvant in curile de slabire, intareste imunitatea, ajuta metabolismul, trateaza afectiunile ficatului, a inimii, a dintilor si creste rezistenta oaselor. Toate aceste proprietati miraculoase sunt datorate in mod deosebit, acidului lauric si capric din compozitie cu proprietati antimicrobiene, antioxidante si antifungice.

Rolul Acidului Lauric in organismul nostru

Organismul uman transforma acidul lauric intr-un produs de sinteza cu proprietati extraordinare in lupta contra factorilor bacterieni ca virusi si bacterii. Ca rezultat al acestei actiuni, desi mecanismul de lupta era necunoscut, uleiul de cocos a fost utilizat inca din antichitate in practica Ayurvedica, medicina traditionala indiana.




Uleiul de cocos contine peste 90 % acizi grasi saturati, si doar urme de acizi grasi nesaturati.
  • Acizii grasi saturati: Acidul Lauric, Acidul Capric, Caprilic, Miristic, Palmitic;
  • Acizi grasi polinesaturati: Acidul Linoleic;
  • Acizi grasi mononesaturati: Acidul Oleic;
  • Polifenoli: Acidul Galic, si altii considerati a fi responsabili de aroma uleiului.
  • Derivati: betadine, etanolamide, etoxilati, esteri ai acizilor grasi, polisorbati, monogliceride;
  • Vitamina E, K si minerale naturale.
Beneficii
  • Ingrijirea parului: uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune alternative naturale de ingrijire capilara. Ajuta la regenerarea firului de par, redandu-i stralucirea si vitalitatea necesara. Un masaj constant cu ulei de cocos la radacina firului de par, va mentine pielea scalpului fara matreata, curata si hidratata. Utilizat pe scara larga in India in tratamentele pentru par, cocosul are proprietati benefice mai ales asupra parului degradat, constituind o sursa majora de proteine ce ajuta la refacerea si vindecarea firului afectat.
  • Ingrijirea pielii: este un excelent hidratant, ce hraneste si calmeaza iritatiile pielii, fara efecte adverse, chiar si pentru pielea foarte sensibila. Constituie astfel, o sursa naturala eficienta in tratamentul acestor tipuri de afectiuni, dar nu numai, deoarece are proprietatea de a intarzia aparitia ridurilor, precum si a efectului de "piele imbatranita". Este utilizat cu succes in tratamentul dermatitelor, psoriazisului, eczemelor rebele, si altele. Gratie proprietatilor sale antioxidante, uleiul de cocos a devenit indispensabil din compozitia produselor antiage.
  • Afectiuni ale inimii: circula inca prejudecati legate de utilizarea uleiului de cocos in alimentatie, dsatorita continutului mare de acizi grasi saturati pe care il contine. Studiile au demonstrat ca acesti acizi grasi saturati nu sunt la fel de nocivi ca in cazul altor uleiuri vegetale, deoarece nu duc la modificarea indicelui de colesterol. Continutul de peste 50% in acid lauric, a facut ca uleiul de cocos sa fie utilizat in tratamentul bolilor vasculare, cu rol in reducerea afectiunilor vasculare si a arterosclerozei.
  • Imunitate: excelent adjuvant, datorita continutului de lipide, acizi lauric, caprilic si capric cu rol antibacterian, antifungicid si antiviral.
  • Regenerant: in infectii ale pielii, odata aplicat, formeaza un film subtire, protector, cu rol regenerator, protejand partea afectata de factorii nocivi din mediu extern. Foarte eficace in leziuni ale pielii ca hematoame, vanatai, arsuri, datorita capacitatilor sale de accelerare si regenerare celulara.


   

Preferat indeosebi de sportivi si de dieteticieni, uleiul de cocos contine mult mai putine calorii decat alte uleiuri vegetale, constituind o sursa excelenta de energie, fara efecte adverse precum acumulare de grasimi in capilare si artere.

Niciun comentariu: