Avertisment legat de triclosanul din sapunuri si geluri de dus...!!!!



Haideti sa vorbim putin despre "faimoasele" sapunuri antibacteriene si despre cel mai important "ingredient" pe care acestea il contin, si anume substanta numita triclosan.

Triclosanul este un pesticid prezent in produsele de igiena corporala, fiind utilizat cu precadere datorita calitatilor sale antibacteriene. El este totodata si un aditiv prezent in plastice, polimeri si textile, in imbracaminte, ustensile casnice si atentie !!! ....jucarii. Este derivat dintr-o clasa de compusi chimici cunoscuti sub numele de clorofenoli, care au "reputatia" de a fi suspectati ca fiind cancerigeni.







Clorofenolii pot duce la formarea de dioxine, dioxine ce duc la slabirea sistemului imunitar, anormalitati ale sistemului reproductiv si in final cancer. S-a demonstrat stiintific ca aceste dioxine pot fi gasite in triclosan, atat in timpul procesului tehnologic, cat si in produsii de sinteza atunci cand sunt expusi la lumina.
Expunerea la triclosan are loc prin doua metode: ori prin contact direct cu acele produse ce contin substanta si indirect prin urmele prezente in apele menajere.

Studiile au aratat ca triclosanul poate afecta in mod negativ mediul inconjurator, in special flora si fauna raurilor in care se deverseaza astfel de ape. Totodata s-a descoperit ca acest triclosanare proprietati bioacumulative; au fost identificate specii de pesti in organismul carora s-au descoperit niveluri ale triclosanului mult mai mari decat ale mediului acvatic inconjurator.


Ce trebuie sa mai stim....Un punct de vedere....

Un studiu recent a demonstrat faptul ca triclosanul reactioneaza cu clorul liber din apa, si produce, printre altele si cloroform, un produs toxic, dar si cancerigen. De asemenea, studiile realizate in 2005 au condus la retragerea de pe piata a produselor din gama britanica Marks & Spencer, precum si a pastelor de dinti provenite din China.




In cercetarile celor de la Virginia Polytechnic Institute and State University, in care s-au testat 16 produse casnice de curatat, incluzand sapunuri, lotiuni si geluri de dus, s-a demonstrat ca absolut toate au dus la obtinerea de cloroform sau alti bioprodusi pe baza de clor, odata ce au reactionat cu apa. Cercetatorii au aratat astfel ca persoanele ce au utilizat aceste produse au fost expuse la un nivel de cloroform cu 40 % mai mare decat cel identificat in apa menajera.
Triclosanul are capabilitatea de a se descompune in acesti compusi toxici la mai putin de 1 minut odata ce intra in contact cu clorul din apa la o temperatura de 37-38 gr Celsius.



Doar cateva studii au aratat eficacitatea includerii triclosanului ca agent antimicrobian, in produsele de uz casnic, in schimb mult mai multe au demonstrat toxicitatea acestui produs pe termen lung in contact cu organismul uman, mai ales atata timp cat utilizarea frecventa a lui a dus la o crestere notabila a rezistentei microorganismelor si a germenilor patogeni la substantele cu rol antibacterian.



sursa: www.naturalnews.com, www.panna.org.