Zacusca moldoveneasca de vinete

O delicatesa a bucatariei noastre moldovenesti, zacusca asta atat de ravnita de multi, se face musai toamna, pe iarba inca verde a gradinii, in ceaun de tuci, la foc de lemne. Asta daca vreti sa pastrati cu adevarat gustul si mireasma gogosarului copt, imbinata nemaipomenit cu a vinetelor delicioase. Un gust deosebit, adevarat moldovenesc, ce aminteste nostalgic de indeletnicirile vechi si rituale ale gospodinelor de la sate, acum, la inceput de toamna.

Pentru o portie mai mult decat suficienta, avem nevoie de:

5 kg vinete coapte;

5 kg gogosari si kapia copti;

3 kg ceapa;

3 kg morcovi;

1 litru ulei (eu am folosit ulei de masline, recomand ca fiind mult mai sanatos si mai nutritiv);

pasta de tomate (am folosit suc natural de rosii preparat in casa, din rosii bio de gradina);

condimente dupa gust (sare, piper, foi de dafin).

Coacem frumos si cu rabdare, vinetele, ardeii si gogosarii la foc de lemne iute, curatam si taiem marunt ceapa si morcovii. Folosim musai fund si satar de lemn pentru a preveni oxidarea si  pentru a pastra culoarea finala a zacustei.

100_5389100_5383

Intr-un ceaun de tuci amestecam ceapa cu morcovii si Atentie !!! NU CALIM IN ULEI !

De ce ? pentru ca mai tarziu zacusca va cadea greu la stomac, nu mai vorbesc de faptul ca s-ar putea sa guste si micutii nostri, si ca sa-i scutim de neplaceri, procedam in felul urmator:

Adaugam cateva cesti de apa peste ceapa si peste morcov si acoperim. Aveti grija cum potriviti focul, astfel incat sa dati timp amestecului sa fiarba pana se va inmuia. Cand ceapa si morcovii s-au inmuiat adaugam uleiul si fierbem pana se evapora toata apa ramasa.

100_5391

Curatam si tocam vinetele, ardeii si gogosarii copti si ii aruncam peste. Adaugam si sucul de rosii sau pasta de tomate, iar de aici incolo rabdare, la foc mic, pana cand totul se transforma intr-un amestec omogen cu miresme imbietoare de legume bine coapte. Potrivim zacusca cu sare, piper si condimente dupa pofta inimii si o “azvarlim” fierbinte in borcane. Invelim in paturi si lasam pana a doua zi sa se raceasca. Sterilizam borcanele jumatate de ora, asa mai mult de “frica”,  dupa care le depozitam la loc uscat si curat.

Si iat-o !!! O nebunie de zacusca moldoveneasca, fina si autentic taraneasca, cu miresme tarzii de toamna bogata !

                                100_5405100_5408

Ideala in serile lungi de iarna, la un ceai sau pe o felie de paine prajita…

Daca va e dor de gustul traditional moldovenesc, o puteti degusta din Boutique-ul nostru !

Niciun comentariu: