Dulceata de pepene galben

Yummi, yummi, o bunatate intr-adevar.....Dar nu numai o bunatate ci si totodata un deliciu a carui origine, se pare ca ajunge la noi tocmai din Asia tropicala....Dulceata asta, se face musai din fructul bine copt, cu coaja subtire si care la atingere cedeaza usor. Si, pentru ca miezul este copt si foarte moale, recurgem atunci la un mic truc pentru a-l pastra la final intreg in toata masa de dulceata.
In mod normal, reteta spune kg de zahar pe kg de fruct, principiu universal valabil, pentru aproape toate tipurile de dulceata, exceptie facand fructele foarte dulci, cum sunt capsunile sau cele foarte acre, ca visinele, la care se mai adauga zahar.





Cantarim, asadar miezul de pepene galben taiat cubulete, cantarim apoi aceeasi cantitate de zahar si lasam deoparte. Intr-o cratita punem zaharul peste care adaugam cate 750 ml de apa pentru fiecare kg de zahar. Punem la fiert apa cu zaharul pentru a obtine siropul care la final trebuie sa fie atat de legat incat la picurarea de o farfurie acesta sa se adune sub forma de margelute.
In momentul asta dam drumul la pepene in sirop si reducem focul. Daca lucram dulceata la foc iute, riscam sa caramelizam zaharul, iar dulceata se va inchide la culoare, defect ce nu mai poate fi corectat.
Fierbem pana cand fructul se inmoaie si siropul se leaga. Cand dulceata e fiarta pe jumatate, adaugam sucul de la 1-2 lamai, pentru a-i stabiliza culoarea si a preveni zaharisirea. Turnam apoi dulceata fierbinte in borcanele spalate si uscate si lasam fiecare borcan sa se "odihneasca" pe capac pentru a forma vidul. Daca dulceata e lucrata corect, atunci nu vom avea probleme chiar si 2 ani de la preparare.




Spor, iar daca v-am facut pofta, o puteti degusta aici !

Niciun comentariu: