Compot de coarne

O minunatie a naturii, fructele astea astringente, pline de vitamine si care amintesc de vacantele la bunici - coarnele sunt printre cele mai cautate fructe de padure alaturi de mure si zmeura salbatica. La tara, aceste fructe sunt destinate in special fabricarii "cornatei", un fel de lichior natural, preparat la noi in Moldova, din cate stiu eu, aproape exclusiv cu tuica de casa sau palinca. Rezulta o bautura alcoolica dulce, cu nuanta intensa de fructe, de culoare roz-rosie si foarte aromata. Dar despre ea sa speram ca vom scrie ceva mai multe un pic mai tarziu in paginile acestui blog.



Pana una alta, pentru ca nu era sa las minunatiile astea de coarne proaspete sa se strice, am hotarat sa le transform intr-un delicios compot, numai bun pentru iarna ce va veni. Deci, pentru inceput spalam coarnele bine, in mai multe jeturi de apa si alegem fructele cele mai tari. Umplem borcanele cam 1/3 cu fructe si le lasam deoparte. Intr-un vas mai mare masuram 4 l de apa peste care adaugam 1 kg de zahar. Amestecam bine pana se dizolva tot zaharul si apoi umplem borcanele cu siropul astfel obtinut (eu prefer mult mai mult aceasta metoda, decat cea cu linguritele de zahar adaugate in borcan, deoarece avem mai mult control asupra cantitatii de zahar si nu riscam sa obtinem borcane cu compot mai dulce sau mai acru).
In mod normal ar trebui sa obtineti cam 7-8 borcane de 720 g astfel pregatite. Le infiletam bine si le introducem intr-o oala cu apa fierbinte, spre sterilizare. Numaram 20 de minute de la primul clocot si inca 10 in repaus. Dupa acest timp, le scoatem si le intoarcem cu fundul in sus, pentru a vida si le lasam asa pana la racirea completa.
Si iata, ati obtinut un delicios si aromat compot de coarne...S-aveti pofta !



Niciun comentariu: