Dulceata de lapte sau dulce de leche

Eeeiii…apai de dulceata asta “de poveste”, nu stiu cati dintre voi ati auzit sau ati gustat vreodata. Dar daca ati facut-o macar o singura data, va puteti considera niste norocosi…

Dulceata de lapte sau dulce de leche, sau confiture de lait, (daca va place mai mult), isi are originile se pare in Argentina, dar de unde s-a raspandit cu repeziciune in aproape toata America Latina. Innebuniti dupa gustul divin al laptelui proaspat combinat cu vanilie sau cafea,  dulceata a trecut repede granita, devenind unul dintre cele mai populare deserturi ale continentului. Cunoscuta in Chile, Ecuador si Panama sub denumirea de manjar, in Mexic si Nicaragua ca si cajeta, iar in Brazilia dupa denumirea portugheza de doce de leite, minunea asta “delicioasa” are la baza o reteta deloc complicata dar care cere ingrediente speciale.

Si anume, pentru o dulce de leche “irezistibila”, avem nevoie in principal de lapte integral si zahar. Reteta exacta nu am sa o postez aici, datorita faptului ca fiecare isi va ajusta cantitatea de lapte si zahar in functie de preferinte. (Eu am reusit sa ajung la o reteta optima, dupa aproximativ 2 saptamani de “incercari”, timp in care toata familia    s-a delectat cu “rateurile” mele !)

Ce e musai de stiut la aceasta dulceata!

Utilizati neaparat  lapte integral (nedegresat). Daca veti lucra cu lapte degresat, dulceata nu se formeaza ! Pricipiul care sta la baza retetei presupune evaporarea apei din lapte si transformarea acestuia in caramel. Ori ca sa ai ce sa transformi in caramel, laptele trebuie sa fie cat mai gras.

Al doilea lucru! Lucrati intotdeauna numai cu lapte proaspat (eu folosesc lapte de tara proaspat muls)! Daca laptele e mai vechi de o zi, va capata aciditate si compozitia la final se va “branzi”.

Toate acestea sunt “problemele” intalnite in experienta proprie si impartasite, pentru a va scuti de eventualele neplaceri ce vor aparea pe parcurs.

Modul de lucru efectiv:

Amestecam toata cantitatea de lapte cu zahar, pana obtinem un amestec omogen. Rasturnam amestecul intr-un ceaun de tuci (cu fund cat mai gros) si il punem la fiert la foc foarte mic. Pentru un plus de siguranta il puteti pune si pe bain-marie, doar ca timpul de formare a dulcetii se va mari.

Amestecam mai rar in primele ore si mai des spre final. Dulceata este gata cand cel putin 2/3 din cantitatea initiala s-a evaporat, culoarea a devenit ca cea a caramelului iar consistenta asemanatoare cu a ciocolatei topite.

el-rey-del-manjar-181_big

O punem fierbinte in borcane pe care le lasam sa se odihneasca pe capac pentru a forma vidul. In acest mod, dulceata poate trece cu usurinta de 3-4 luni la loc uscat si racoros. Daca doriti sa prelungiti valabilitatea, le puteti ulterior steriliza.

Este un desert rafinat si foarte cremos, cu un gust “divin” ce cu siguranta da “dependenta”! Pentru un plus de savoare, adaugati la final o cescuta de cafea sau ness!  Este  pur si simplu irezistibila!

Este ideala dimineata, la o ceasca de cafea, in torturi, creme pentru prajituri sau inghetata !!!

100_5429

Daca v-am facut pofta, o puteti degusta bineinteles din magazin !

13 comentarii:

Anonim spunea...

Cate ore se fierbe?

Raluka spunea...

Pai in functie de consistenta pe care o doriti in final. Din proprie experienta in jur de 3 ore.

truedelights spunea...

Modul de preparare pare unul destul de usor, mai greu cu procurarea laptelui de tara proaspat...In rest, dupa cum arata, e delicioasa!
Merita incercata. :)

Anonim spunea...

Arata foarte bine! Dar in ce proportii pun lapte si zahar? sau scrie undeva si nu vad eu? multumesc :)

Raluka spunea...

Depinde de gusturi ! undeva in jur de 500 g pe litru de lapte...acum depinde si laptele cat e de dulce :)

onytza spunea...

Buna...arata delicios, dar as vrea sa te intreb ceva. Din pacate eu nu pot ajunge la tara...unde as avea parte de lapte proaspat , dar pot ruga pe cineva sa imi aduca laptele muls in ziua respectiva. De fiecare data cand mi-a adus lapte il fierbeau de acolo pentru microbi si ca sa tina pana la mine.
Vroiam sa te intreb daca stii cumva, daca acum il pot folosi fiert de ei acolo sau trebuie sa mi-l trimita fiert? te rog mult daca ma poti ajuta cu un raspuns ca tare as vrea sa incerc si eu reteta aceasta. Multumesc!

Raluka spunea...

Da, da, cum sa nu. Important este ca prin fierberea imediata i se taie aciditatea si bineinteles ca laptele sa fie integral. Daca ceva nu iese, da de veste :)

adina spunea...

draga doamna...sunteti divina...am avut minunatul prilej de a gusta dulceata dumneavoastra,este cel mai extraordinar gus pe care l-am simtit vreodata! Sunt din Calarasi si de curand s-a deschis un magazin la mine in zona cu produse eco si bio...am intrat sa vad ce produse au...dintre toate am ales aceasta dulceata...astept sa o terminam (mai avem foarte putina, baietelul meu este topit dupa ea) si mai dau o raita pe la magazin sa achizitionez ceva nou! salutari din Calarasi!

Raluka spunea...

Multumim mult pentru gandurile bune! mai treceti pe-acolo,ca vor veni si alte "bunatati" noi :)

Mari POPESCU spunea...

Buna ziua,

Pentru cele care si-au pus problema cumpararii laptelui proaspat...in unele supermarketuri exista dozatoare cu lapte de vaca/bivolita/capra.
Eu am cumparat de acolo si este ok.

Spor la retete:)

Raluka spunea...

Da, asa este...ar trebui incercat !

Anonim spunea...

Buna seara!
Doresc sa incerc si eu reteta asta.. pare de vis..

Am facut rost de lapte integral, de la tara, fiert in prima zi, dar inghetat apoi, dupa racire, ca sa se pastreze pe drumul ce dureaza peste 14 ore.
E ok sa fac dulceata cu laptele acesta ce a fost inghetat? Se poate sa imi spuneti daca stiti de eventualele probleme ce ar putea aparea in aceasta situatie, daca exista?

Multumesc mult de tot si mult succes in continuare! Faceti o treaba minunata! :)
Cu drag,
Diana

Raluka spunea...

nu, n-are de ce sa nu iasa atata timp cat laptele nu a fost degresat !

toate bune !