Cum recunoastem o miere naturala !

 

honey

Sursa aici !

Recent extrasa din faguri, mierea curge usor, deoarece pastreaza inca temperatura stupului de circa 35oC. Pe masura ce aceasta temperatura scade, devine din ce in ce mai vascoasa si incepe sa cristalizeze.

Acest proces de cristalizare variaza de la un sortiment de miere la altul. Cu cat procentul de glucoza este mai ridicat, cu atat mierea cristalizeaza mai repede si invers. Mierea de salcam, de exemplu, care are procentul de glucoza cel mai scazut iar procentul de fructoza cel mai ridicat, cristalizeaza cel mai greu. Functie de procentul de fructoza, aceasta miere poate zaharisi chiar si dupa mai multi ani. La polul opus este mierea de rapita, care, avand procentul de glucoza cel mai ridicat, cristalizeaza foarte repede.

De obicei, produsul aflat in comert, ambalat in borcane de sticla, este tratat prin diferite metode astfel ca mierea se pastreaza in forma fluida mult timp.

Este bine sa se retina ca valoarea mierii cristalizate nu este cu nimic modificata fata de cea fluida; s-ar putea spune ca dimpotriva, prezinta o garantie in plus ca mierea este naturala fara substituiri sau falsificari, stiut fiind ca mierea falsificata nu cristalizeaza.

Cum fluidificam mierea

Transformarea mierii cristalizate in miere lichida se face prin introducerea vasului in care se gaseste, intr-un alt vas cu apa fierbinte, la temperatura de cel mult 40oC, incalzirea mierii peste aceasta temperatura aducand modificari compozitiei. Mai mult de atat, trebuie sa stiti ca mierea, incalzita excesiv produce "furfurol", o substanta toxica! Furfurolul este o aldehida care se prezinta sub forma de lichid uleios, cu miros particular. Se foloseste ca solvent selectiv la rafinarea uleiurilor minerale si vegetale si ca insecticid, vermicid. Prin urmare nu folositi mierea pentru prajituri, atunci cand aceasta ar trebui sa fie bagata la cuptor sau pusa pe flacara aragazului.


Cum puteti verifica pe loc calitatea mierii

Metoda 1: Puneti intr-o lingurita putina miere. Cu varful unui creion chimic amestecati in miere pret de cca 1 min. Daca mierea se coloreaza de la creionul chimic, atunci ea nu este naturala. Daca mierea nu si-a modificat culoarea, atunci ea este naturala.

Metoda 2: Puteti testa calitatea mierii fluide simplu cu ajutorul unei lingurite astfel: se introduce lingurita in borcanul de miere si se ridica. Daca mierea curge continuu, atunci ea este naturala. Daca se intrerupe si curge sub forma de picaturi atunci alegeti-va alt furnizor de miere!

Un comentariu:

andra spunea...

Off, macar mierea pe care o mancam sa mai fie naturala... ca in rest, de la carne sau branzeturi din supermarketuri, nu mai am sperante.