Nectar de catina cu miere

Pentru ca a venit deja vremea rece si odata cu ea si “nelipsitele” raceli de sezon, m-am oprit astazi la o planta considerata pe buna dreptate, “minune” si anume Catina Alba sau  Hippophae rhamnoides. Cunoscută pentru efectele ei terapeutice deosebite încă din antichitate, Cătina Albă este una dintre plantele cu proprietăţi nutritive de excepţie. Are acţiune nutritivă, revitalizantă şi de refacere a pielii, cu efect de încetinire a procesului de îmbătrânire. Prin conţinutul în acizi graşi nesaturaţi, cu rol în producerea de prostaglandine, reglează permeabilitatea membranei celulare şi împiedică îmbătrânirea şi ridarea tenului. Cătina este totodata şi un foarte bun antiinflamator şi inhibă pofta de mâncare în cazul unor tratamente ale obezităţii.

catina

Toată planta este considerată medicinală, însă partea cu cele mai multe substanţe active este fructul. Produsul cel mai bun este siropul obţinut din fructe prin presare la rece, deoarece astfel se păstrează nealterate substanţele active terapeutice, iar pulpa din fruct se ridică în strat la suprafaţa siropului, având deasupra ei o peliculă de ulei cu rol antioxidant. Siropul de cătină astfel obţinut se consumă diluat cu apă minerală sau cu alte lichide, raţia indicată pentru o zi fiind de 3-4 linguri. În cazul eforturilor fizice prelungite sau în cazul solicitării intelectuale deosebite, porţia zilnică se poate dubla.

Pentru prepararea nectarului avem nevoie de:

1 kg catina proaspata (culeasa din zone nepoluate, fara crengute, frunze si alte impuritati, atentie ca boabele sa fie intregi si nealterate);

500 g miere curata de albine (a carei sursa sa o cunoasteti !) – eu am folosit  miere poliflora de manastire, o miere ecologica adusa din zonele impadurite a doua manastiri de maici din Bacau;

un vas de inox si neaparat, ustensile din lemn (pentru a preveni oxidarea compusilor vitaminici ai plantei).

Punem catina intr-un vas si o spalam foarte bine. O intindem apoi pe un servet curat si o lasam la uscat. Pregatim in acest timp vasul de inox si o lingura de lemn. Rasturnam catina uscata in vas si acoperim cu o panza curata. Ne inarmam cu multa rabdare si incepem sa zdrobim bobitele cu lingura de lemn sub panza pentru a preveni imprastierea sucului. Dupa ce ati terminat operatiunea, strecurati totul print-un tifon curat. Cantariti si la  cantitatea de suc obtinut adaugati aceeasi cantitate de miere. Omogenizati bine, inchideti ermetic si pastrati la frigider.

Dupa cateva ore de repaos, veti observa cum continutul sticlei se va separa. Stratul de pulpa de deasupra contine un “ingredient” mai mult decat “miraculos” si anume uleiul de catina, cu proprietati extraordinare in bolile degenerative si cancer. Este un tonic general, antianemic, vitaminizant și imuno-modulator, este un bun protector coronarian, este antiaterosclerotic, încetineste procesul de îmbătrânire prin consumarea radicalilor liberi nedoriți, îmbunătățeste funcția de detoxifiere a ficatului și asigură troficitatea celulei hepatice. Prin conținutul mare de b-caroten previne apariția cancerului. Se folosește în scop profilactic la încetinirea proceselor de îmbătrânire, ca tonic general în situații de stress și ca imuno-modulator. Este recomandat ca adjuvant în tratamentul intern al unor afecțiuni dermatologice, ORL cu componenta atrofică și inflamatorie și în afecțiuni ale aparatului digestiv. Are activitate deosebită în hepatite cronice, afecțiuni uro-genitale, neurologice și psihice. Energizant puternic, dă rezultate rapide în recuperarea energiei după efort fizic și intelectual. Scade durata de convalescență după boală. Are un efect energizant, antigripal, întăritor al sistemului imunitar, anticancerigen.

100_5579breslo-944466-product

Ati obtinut astfel un “elixir” extraordinar pentru sanatatea voastra! Il puteti consuma ca atare, dimineata inainte de masa, sau il puteti combina cu putina apa minerala pentru a-l face mai “delicios” micutilor vostri. Este un imuostimulator imbatabil pentru organismul copiilor, mai ales in perioadele reci ale anului, atunci cand sistemul lor imunitar este cel mai expus.

Pentru cei dintre voi care nu au rabdarea de a-si prepara singuri Nectarul, il puteti achizitiona din magazinul nostru (cu specificatia ca acesta se va prepara in ziua dinaintea livrarii) !

Niciun comentariu: