Ma gandeam zilele acestea ca ar fi indicat sa fac un capitol separat despre toate ingredientele pe care le utilizez la fabricarea sapunurilor mele. Si pentru ca lista asta e din ce in ce mai lunga, m-am gandit cu oarecare consideratie, sa ma opresc intai asupra uleiului de masline (pentru imi este cel mai drag dintre toate celelalte). Nu stiu cati dintre voi stiti, dar daca stiti, va rog sa treceti mai departe, peste aceasta parte introductiva.
Ce sunt Uleiurile de Masline Virgine sau Virgin Olive Oils?
Sunt uleiuri obtinute exclusiv din fructul arborelui de maslin, adica numai din masline, nu si din alte parti ale plantei. Procedeul de obtinere a uleiurilor virgine, au la baza DOAR metode fizico-mecanice, astfel incat proprietatile nutritive ale maslinei sa ramana intacte. Asta inseamna ca se exclude din start alt tip de tratament, in afara de spalare, decantare, centrifugare si filtrare.
Uleiurile virgine sunt de regule considerate produse exclusiv bio, si pot avea o titulatura de origine, atunci cand sunt diferentiate de caracteristicile specifice regiunii din care provin. In acest scop ele se gasesc pe piata sub cateva denumiri, functie de proprietatile organoleptice (gust si aroma), sau fizico-chimice pe care le au.
- Extra Virgin Olive Oil sau Uleiul Extra Virgin - este tipul de ulei care are o aciditate (exprimata inacid oleic) de maxim 0,8 %. Este produsul de "top", dar a carui proprietati organoleptice difera mult functie de regiunea din care provine. Se considera ca uleiul extra virgin nu are deloc defecte de gust.Pastreaza toate vitaminele si mineralele continute de masline avand un continut ridicat de antioxidanti (vitamina E si polifenoli).
- Virgin Olive Oil sau Uleiul de Masline Virgin - are o aciditate de maxim 2 % si este uleiul cu calitati net inferioare primului tip.
- Lampante Virgin Olive Oil - are o aciditate minima de 3,3 % si cu proprietati mult inferioare altor tipuri de ulei. Este rezultatul fructelor deteriorate sau a defectelor de procesare, fiind destinat doar utilizarii tehnice.
- Refined Olive Oil - Uleiul de Masline Rafinat - este uleiul obtinut prin rafinarea uleiului virgin, prin metode care nu ataca structura primara a gliceridelor. Are o aciditate de maxim 0,3 % si nu contine defecte de gust sau culoare, deoarece acestea au fost inlaturate prin procedeul rafinarii. Peste 50 % din productia de ulei de masline provenit din zona mediteraneana este de o calitate atat de slaba, incat este necesara rafinarea sa pentru a obtine un produs propice consumului. De retinut ca tehnologia in sine nu utilizeaza solventi nocivi. Uleiul rafinat este in general insipid, inodor, uneori si incolor. Multe regiuni totusi nu-l recomanda pentru calitatile sale aromatice slabe.
- Pomace Olive Oil - Uleiul pomace este cel extras din pomace prin incalzire, fiind utilizati solventi chimici, in special hexan. Este un amestec intre uleiul extras prin tratarea pastei ce ramane dupa presarea maslinelor si o cantitate foarte mica de ulei extravirgin, fiind utilizat mai mult pentru prepararea alimentelor in restaurante. Are un gust neutru si cea mai slaba calitate.
Ceea ce il deosebeste cu mult de alte produse de gen, este faptul ca oamenii stravechi, in special cei din Grecia Antica, considerau uleiul de masline ca fiind o "binecuvantare" a naturii, care, pe langa calitatile pe care le avea de a hrani si hidrata pielea, constituia o sursa foarte importanta de antioxidanti cu rol vital in refacerea si reconstituirea tesuturilor degradate. Un adevarat remediu inegalabil, uleiul de masline este folosit cu succes si azi datorita vit. A si E cu rol in recuperarea tesutului cutanat in urma arsurilor, poluarii zilnice si chiar alimentatiei nocive. Aceasta se datoreaza in mare parte abilitatii acestor antioxidanti de a neutraliza radicalii liberi, care duc la imbatranirea si degradarea pielii. Este un foarte bun hidratant, datorita continutului de acid linoleic, compus ce previne evaporarea apei.
Exfoliaza
Daca pielea uscata constituie o problema pentru voi, atunci puteti incerca urmatorul remediu: amestecati intr-un vas cateva linguri de ulei de masline cu o cantitate mica de sare de baie. Ati obtinut astfel un scrub natural care odata masat pe piele, inlatura celulele moarte si reda prospetimea si vitalitatea straturilor urmatoare. Ori mai puteti adauga cateva picaturi de esential de lavanda peste 2-3 linguri de ulei de masline, in apa de baie. Este un mod inedit de a va relaxa, hrani si emolia intregul corp.
Ingrijire pentru unghii si cuticule
Uleiul de masline extravirgin e cea mai comoda si la indemana solutie pentru unghiile uscate si degradate. E de ajuns o simpla sedinta de hidratarea cu cateva picaturi de ulei, pentru a reda stralucirea si sanatatea unghiilor.
Demachiant natural
Cel mai sanatos mod de a va demachia. Odata ca este modalitatea cea mai eficace de inlaturare a machiajului fara a irita pielea delicata a ochilor si al doilea avantaj este ca folosit, regulat, duce la reducerea pana la disparitie a ridurilor.
Utilizat cu regularitate in ingrijirea parului si a scalpului, uleiul de masline are efecte benefice in regenerarea firului de par, fiind totodata un excelent agent antimatreata. Dupa spalare, masati parul capului cu un amestec egal de ulei si apa. Lasati sa actioneze 5 minute apoi clatiti. Veti obtine o stralucire si o vitalitate a parului de invidiat.
Iata, deci, o metoda naturala, ieftina si la indemana noastra de a avea mereu o piele tanara, catifelata si sanatoasa.