Uleiul de masline




Ma gandeam zilele acestea ca ar fi indicat sa fac un capitol separat despre toate ingredientele pe care le utilizez la fabricarea sapunurilor mele. Si pentru ca lista asta e din ce in ce mai lunga, m-am gandit cu oarecare consideratie, sa ma opresc intai asupra uleiului de masline (pentru imi este cel mai drag dintre toate celelalte). Nu stiu cati dintre voi stiti, dar daca stiti, va rog sa treceti mai departe, peste aceasta parte introductiva.



Ce sunt Uleiurile de Masline Virgine sau Virgin Olive Oils?

Sunt uleiuri obtinute exclusiv din fructul arborelui de maslin, adica numai din masline, nu si din alte parti ale plantei. Procedeul de obtinere a uleiurilor virgine, au la baza DOAR metode fizico-mecanice, astfel incat proprietatile nutritive ale maslinei sa ramana intacte. Asta inseamna ca se exclude din start alt tip de tratament, in afara de spalare, decantare, centrifugare si filtrare.
Uleiurile virgine sunt de regule considerate produse exclusiv bio, si pot avea o titulatura de origine, atunci cand sunt diferentiate de caracteristicile specifice regiunii din care provin. In acest scop ele se gasesc pe piata sub cateva denumiri, functie de proprietatile organoleptice (gust si aroma), sau fizico-chimice pe care le au.
Ceea ce il deosebeste cu mult de alte produse de gen, este faptul ca oamenii stravechi, in special cei din Grecia Antica, considerau uleiul de masline ca fiind o "binecuvantare" a naturii, care, pe langa calitatile pe care le avea de a hrani si hidrata pielea, constituia o sursa foarte importanta de antioxidanti cu rol vital in refacerea si reconstituirea tesuturilor degradate. Un adevarat remediu inegalabil, uleiul de masline este folosit cu succes si azi datorita vit. A si E cu rol in recuperarea tesutului cutanat in urma arsurilor, poluarii zilnice si chiar alimentatiei nocive. Aceasta se datoreaza in mare parte abilitatii acestor antioxidanti de a neutraliza radicalii liberi, care duc la imbatranirea si degradarea pielii. Este un foarte bun hidratant, datorita continutului de acid linoleic, compus ce previne evaporarea apei.
Exfoliaza
Daca pielea uscata constituie o problema pentru voi, atunci puteti incerca urmatorul remediu: amestecati intr-un vas cateva linguri de ulei de masline cu o cantitate mica de sare de baie. Ati obtinut astfel un scrub natural care odata masat pe piele, inlatura celulele moarte si reda prospetimea si vitalitatea straturilor urmatoare. Ori mai puteti adauga cateva picaturi de esential de lavanda peste 2-3 linguri de ulei de masline, in apa de baie. Este un mod inedit de a va relaxa, hrani si emolia intregul corp.
Ingrijire pentru unghii si cuticule
Uleiul de masline extravirgin e cea mai comoda si la indemana solutie pentru unghiile uscate si degradate. E de ajuns o simpla sedinta de hidratarea cu cateva picaturi de ulei, pentru a reda stralucirea si sanatatea unghiilor.

Demachiant natural
Cel mai sanatos mod de a va demachia. Odata ca este modalitatea cea mai eficace de inlaturare a machiajului fara a irita pielea delicata a ochilor si al doilea avantaj este ca folosit, regulat, duce la reducerea pana la disparitie a ridurilor.

Ingrijirea parului si scalpului
Utilizat cu regularitate in ingrijirea parului si a scalpului, uleiul de masline are efecte benefice in regenerarea firului de par, fiind totodata un excelent agent antimatreata. Dupa spalare, masati parul capului cu un amestec egal de ulei si apa. Lasati sa actioneze 5 minute apoi clatiti. Veti obtine o stralucire si o vitalitate a parului de invidiat.

Iata, deci, o metoda naturala, ieftina si la indemana noastra de a avea mereu o piele tanara, catifelata si sanatoasa.